I just thought I'd start off with a photo that Magro took yesterday whilst I was at work and he was out frolicking on mountains. Seeing as he took my camera, I feel perfectly entitled to steal this (and crop it and fiddle with the colours a bit but I'm not supposed to say that.)

Pensavo di cominciare con una foto che Magro ha scattato ieri mentre io lavoravo e lui camminava in montagna. Visto che ha preso la mia macchina fotografica, mi sembra che io dovrei usare questa foto (e tagliarla e modificarla un po' ma non devo dire questo).

Lately I've been really feeling in the mood to cook. Last week I prepared a four course meal (which is pretty standard here in Italy, a casual meal in the evening will be at least two courses) for Magro and his Dad consisting of anchovie toast, Deliciously Ella's roasted aubergine and sundried tomato salad (a big success), The Londoner's avocado spaghetti (so filling and delicious) and then oven roasted pears and peaches.

Di recente, ho sempre voglia di cucinare. Settimana scorsa ho preparato una cena di quattro portate (che è normale in Italia ma in Inghilterra mangiamo solitamente un piatto unico) per Magro e suo padre. C'erano crostini con acciughe, l'insalata di melanzane al forno e pomodori secchi di Deliciously Ella (molto successo), gli spaghetti con avocado di The Londoner (deliziosi) e poi pesche e pere al forno.

Speaking of Deliciously Ella, have you checked the site out? It's a haven of gluten-free, vegan recipes that won't make you feel like you're missing out on anything at all! Last night I made her apple crumble and it was the most delicious thing ever...

Hai mai visto il sito di Deliciously Ella? E' solo in inglese ma vale la pena tradurre le ricette! Sono ricette vegane e senza glutine ma sono così deliziose che non si sente la mancanza del latte o carne! Altro ieri, ho fatto un crumble di mela e era assolutamente perfetto...

The recipe can be found here but here's how I did it:

Si trova qui la ricetta ma ecco come l'ho preparato io:


I started by blasting 100g of almonds in a blender until they'd formed a crumbly flour. Pop them in a mixing bowl.

Ho cominciato con le mandorle. Si mettono in miscelatore e frantumarle fino a quando una farina è stata formata. Metterla in una ciotola.


The next ingredient on the list was oats. If you're in Italy this could very well be the first hurdle you fall at. It took me ages to find these. Huge hypermarket? Nope. I had to go to an organic food store to get my hands on these. Italy, sort your shit out.

Il prossimo ingrediente era avena. Se stai cucinando in Italia, questo potrebbe essere un po' difficile - ci è messo tanto tempo per trovare questi! Esselunga grande? No, niente. Dovevo andare in un supermercato biologico per trovare questo elemento base della colazione inglese. Italia, cosa fai??


Measure out about 130g of oats and add them on top of your almonds.

Metti 130g di fiocchi di avena nella ciotola con le mandorle.


And mix.

Miscolare!



Then we get to play with maple syrup. The recipe asked for about 1/3 cup. I translated this into English and got 75ml. I then translated it into Italian and got splash it in the saucepan and guess.

Ora si gioca con lo sciroppo d'acero. La ricetta richiede 1/3 "cup". L'ho tradotto in inglese e ho trovato 75ml. Poi l'ho tradotto in italiano e indovinando, ho messo una quantità in pentola.


Ok so I was exaggerating a bit when I said that I went to the organic food store just for the oats. I had to go anyway to find coconut oil which I have never used in my life and was looking for in the olive oil department. Lol. Turns out it isn't like olive oil at all. It looks like this and is 100% fat. Yay!

Ok, ammetto, esageravo quando dicevo che dovevo andare in negozio biologico solo per i fiocchi d'avena, dovevo andarci anche per l'olio di cocco che non ho mai usato nella vita e che cercavo vicino all'olio d'oliva. No. Non è come quello d'oliva. E' così e contiene 100% grassi! 


You need to add three heaped tablespoons of this to the maple syrup in your pan and follow this up with cinnamon.

Si deve aggiungere tre cucchiai di questo allo sciroppo e poi aggiungi cannella.


I added cocoa to mine as well because I'm obsessed with chocolate. I used organic cocoa powder with nothing else added to try and stick to the clean nature of the recipe.

Ho anche aggiunto cacao biologico perché sono fissata. 


Heat it up until the cocoa oil has melted and mix it up to create the most delicious smelling nectar you've ever created.

Metti la pentola sul fuoco fino a quando l'olio si scioglie e mescolare per creare il liquido con il profumo più delizioso che hai mai sentito.


Pop it in with the other ingredients in your crumble mix and give it a good stir until all of the ingredients are mixed. Meanwhile, get your boyfriend to start peeling and coring the apples...

Metti questo in ciotola con gli altri ingredienti e mescolare fino a tutto sia misto. Nel frattempo, chiedi tuo fidanzato di preparare le mele...



Whilst he does this, you can nibble some of the berries you're using in your crumble.

Puoi mangiare dei mirtilli e lamponi a questo punto!


Chop the apples up into chunks, put all of your fruit in a saucepan, pour some water in (I had about a cm of water in there which I added after the fruit) toss some more cinnamon in and leave a pan lid on top, letting it simmer until the fruit is soft (I let mine cook for about twenty minutes).

Taglia le mele, metti tutto in pentola e aggiungi un po' d'acqua (io ho messo un centimetro d'acqua dopo la frutta). Aggiungi ancora della cannella e lasciare bollire per circa venti minuti.




After that, you're ready to get it in the oven. Layer your fruit in a dish with a healthy dose of the juice (tip: make sure there aren't gaps between the apples or your crumble will fall through - really pack it with fruit!) Cover it with your crumble mixture, pop it in the oven at 180°C for half an hour and wait for the scent of heaven to infuse within your kitchen.

Dopo, sei quasi pronto per il forno. Metti la frutta in una ciotola da forno con il succo e chiudi gli spazi tra le mele. Coprirlo con il crumble (le avene, mandorle etc.) e mette tutto in forno a 180°C per un mezz'ora. Aspetti il profumo di paradiso in cucina.


Mine was served at the end of a 3 course meal consisting of pasta alla Norma and goats cheese salad with sundried tomatoes, avocado, almonds and raisins. How will you serve yours?

Warning: this is honestly the most delicious dessert in the world and seeing as the only naughties are a bit of maple syrup and coconut oil, you won't be able to stop making it either. Try the leftovers cold for breakfast with Greek yoghurt.

Il mio era mangiato dopo pasta alla Norma e un insalata con caprino, pomodori secchi, avocado, mandorle e uvette. Come mangeresti il tuo?

Avviso: questo è il dolce più delizioso nel mondo e visto che ci sia solo sciroppo d'acero e olio di cocco dentro, è anche molto sano. Provalo con lo yogurt greco per colazione.